Algemeen

Essentiële olien, ook wel etherische olie genoemd, worden op een natuurlijke wijze gewonnen uit bomen, geurige planten en bloemen. Zo kan de levenkracht of de Chi in de vorm van essentiële olie op mens of dier overgedragen worden. Ze activeren het afweersysteem, ondersteunen het immuunsysteem, zijn nuttig voor lichaam en geest en hebben een gunstige invloed op onze gezondheid. Het gebruiken en toepassen van essentiële of etherische olieën heet Aromatherapie.

Elke olie bezit zijn eigen unieke samenstelling en actieve bestanddelen, deze werkzame stoffen in de olie bepalen de werking.

Er komen steeds meer wetenschappelijke studies over de werking en de diverse eigenschappen van oliën die een ondersteunende werking geven. Onze neus speelt een grote rol in de werking van aromatherapie. De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen (limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. Essentiële oliën op de huid door middel van massage is een fijne manier om aromatherapie toe te passen, omdat het werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Daarnaast is er nog de positieve werking van de massage.

Aromatherapie wordt ingezet op verschillende manieren: in de massagepraktijk, maar ook in ziekenhuizen en de thuiszorg. Steeds meer wordt de zorgsector ervan overtuigd dat de essentiële oliën een positief effect geven op de verbetering van de stemming en het bevorderen van een gevoel van ontspanning. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid kunnen verlichten.

Studies tonen aan dat een aantal oliën en/of bestanddelen van essentiële oliën ontstekingen kunnen bestrijden en antibacteriële of schimmelwerende eigenschappen hebben (tea tree, oregano, tijm, kruidnagel). Verdamping van oliën en toepassingen op de huid staan de laatste tijd meer en meer in de belangstelling. Ze worden ingezet als natuurlijke behandeling van of ondersteuning bij infecties, stress, huidklachten en andere gezondheidsproblemen.

Bron: Aromecum, Harmen Rijpkema

Ik gebruik hoofdzakelijk de producten van het merk Chi. Dit zijn eerlijk & natuurzuivere oliën voor de verzorging van lichaam en geest.

Chi ontwikkelt en verkoopt sinds 1979 natuurzuivere en eerlijke producten voor de gezondheid. Over de hele wereld selecteerd Chi de beste, zoveel mogelijk biologische oliën en werken met de meest recente oogsten, direct van de boer of producent.

Al de gezondheids- en natuurlijke verzorgingsproducten zijn zoveel mogelijk biologisch en met EKO keurmerk geproduceerd. Daarnaast kunnen deze natuurproducten een gezond en bewust alternatief zijn voor de traditionele en soms zelfs schadelijke producten.